Sałatka z kapusty pekińskiej z kiełkami


Składniki:
- sałata pekińska
- kiełki brokuła lub rzodkiewki
- tuńczyk z puszki
- makaron ryżowy (ten szerszy)

1) Gotujemy makaron ryżowy(możemy go przepłukać zimną wodą aby szybciej ostygł)
2) Sałatę kroimy na drobne paski
3) Kiełki dobrze płuczemy i odsączamy
4) Wrzucamy wszystkie składniki do miski i doprawiamy sola i pieprzem




Puszysta galaretka z truskawkami


Składniki:
- salaterki deserowe
- 2 galaretki truskawkowe (ilość dopasować do ilości i wielkości salaterek)
- mrożone truskawki
- trochę ciemnego cukru

1) Rozpuszczamy galaretkę według przepisu w wodzie ale rzecz bardzo ważna dajemy o połowę mniej wody na każde opakowanie i odstawiamy aż zacznie gęstnieć.
2) W międzyczasie miksujemy (końcówka do zup lub blender) wcześniej rozmrożone truskawki z odrobiną cukru – cukier według uznania ale nie można przesłodzić.
3) Gdy galaretka zaczyna mocno gęstnieć miksujemy ją mikserem (widełki do ubijania) aż powstanie piana.
4) Wlewamy następnie galaretkę do salaterek, zostawiając około 1 cm -1,5 cm od góry wolnego.
5) Następnie w środek wlewamy po trochu zmiksowanych truskawek.
6) Wstawiamy do lodówki aż do końca stężeje.

puszysta-galaretka2




Bretońskie naleśniki z mąki gryczanej


Składniki:
- 250 g ciemnej mąki gryczanej
- 500 ml wody
- mała łyżeczka do kawy soli

1) Wsypać mąkę do miski i zrobić pośrodku małe wgłębienie na sól.
Dodać następnie po troszeczku wodę aby nie powstały grudki. Bardzo ważne aby od początku nie powstały grudki, bo potem trudno je rozmieszać dlatego wodę wlewamy po troszeczku i za każdym razem mieszamy.
2) Następnie pozostawiamy ciasto na MINIMUM 3 godziny w pokojowej temperaturze aby sfermentowało.
3) Zanim zaczniemy smażyć na mocnym ogniu, na patelni z powłoka nieprzyczepną, należy sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt gęste i w razie potrzeby dodać trochę wody.
Patelnie dobrze jest przesmarować olejem ale zebrać jej nadmiar ręcznikiem papierowym.