Cukiniowo-kokosowe ciasto bez jajek


Składniki:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mąki (np. ryżowej pełnoziarnistej lub wymieszać)
- 0,5 szklanki cukru brązowego (można trochę mniej)
- 1 łyżeczka sody
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 szklanka startej cukinii (pół średniej sztuki)
- 3/4 szklanki mleka koziego (można zastąpić mlekiem roślinnym, np. jaglanym lub ryżowym)

1) Suche składniki wymieszać.
2) Cukinię obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce.
3) Dodać cukinię do suchych skłądników, potem połączyć z olejem, mlekiem i na końcu octem.
4) Wylać do przygotowanej formy.
5) Piec 40 minut w 180°C.

zdjęcie

Przepis zapożyczony z blogu: http://bit.ly/1e9B5VC




Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek - nasze ulubione


Składniki:
- banany dojrzałe 2 szt.
- cukier brązowy (80g)
- mąka naturalnie bezglutenowa (170g), np. ryżowa (100g), ziemniaczana (50g), gryczana (20g)
- czekolada gorzka 2 szt.
- olej (100ml), np. ryżowy
- siemię lniane ok. 3 łyżki namoczone w ok. 9 łyżkach letniej wody
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- soda 1 łyżeczka (paska)

1) Siemię lniane zemleć i namoczyć w wodzie.
2) Mąkę wymieszać z sodą.
3) Banany obierać ze skórki i zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać namoczone siemię lniane (siemię powinno być bardzo gęste).
4) Czekolady roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić i dodać olej.
5) Do bananowej masy dodać ocet, mąkę z sodą i czekoladę. Wszystko miksować na gładką masę.
6) Przełożyć do formy (np. 24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 min.
7) Na wierzch można położyć rozpuszczoną czarną czekoladę i posypać wiórkami kokosowymi.