Sałatka szpinakowa palce lizać z Poznania ;)


Składniki sos:
- 2 łyżki czerwonego lub białego octu winnego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki cukru lub miodu
- 2 łyżeczki musztardy de dijon lub miodowej

Składniki sałatka:
- młody szpinak
- 2 jabłka pokrojone w plasterki
- 1 ogórek bez nasion w plasterkach
- koperek posiekany
- szczypiorek grubo pokrojony

1) Wymieszać razem składniki na sałatkę
2) Przygotować sos mieszając razem wszystkie składniki i wlać do miski z sałatką




Ciasto jabłkowe z cynamonem


Składniki:
- 1 mały dojrzały banan (ok. 100g)
- jabłka średniej wielkości 2 szt.
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta cynamonu
- 50 ml syropu z agawy
- 60 ml oleju roślinnego
- 80 ml mleka ryżowego lub jaglanego
- 120 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 1 płaska łyżeczka sody

1) Nagrzać poiekarnik do 180 stopni (termoobieg)
2) Wszystkie składniki za wyjątkiem jednego jabłka włożyć do dużej miski (banana i jabłko pokroić na mniejsze kawałki) i dobrze całość zblendować do otrzymania gładkiej masy
3) Drugie jabłko obrać ze skórki, pokroić w drobna kosteczkę i wymieszać z otrzymaną masą
4) Przłożyć do formy wysmarowanej olejem roślinnym i piec w 180 stopniach ok. 15 min. a następnie ok. 30 min w 160 stopniach
4) Po upieczeniu ciasto należy na około 10-15 minut pozostawić w foremce a następnie przełożyć na talerz lub kratkę do wystygnięcia.
5) Ciasto przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem-pudrem.

jablkowe-z-cynamonem




Ciasto bananowo-waniliowe


Składniki:
- 1 mały dojrzały banan (ok. 100g)
- 1 jabłko średniej wielkości
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 50 ml syropu z agawy lub klonowego
- 60 ml oleju roślinnego
- 80 ml mleka ryżowego lub jaglanego
- 120 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 1 płaska łyżeczka sody
Opcjonalnie:
- cukier puder

1) Nagrzać poiekarnik do 180 stopni (termoobieg)
2) Wszystkie składniki włożyć do dużej miski (banana i jabłko pokroić na mniejsze kawałki) i całość zblendować do otrzymania gładkiej masy
3) Przłożyć do formy wysmarowanej olejem roślinnym i piec w 180 stopniach ok. 10 min. a następnie ok. 25 min w 160 stopniach
4) Po upieczeniu ciasto należy na około 10-15 minut pozostawić w foremce a następnie przełożyć na talerz lub kratkę do wystygnięcia. Dla urody można je delikatnie obsypać cukrem-pudrem ;)