Naleśniki gryczane ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Składniki:
- 10 naleśników gryczanych
- szypta gałki muszkatałowej
- 2-3 ząbki czosnku
- garść suszonych pomidorów w zalewie
- 1 torebka mrożonego szpinaku – całe liście bez dodatków
- odrobina oliwy z oliwek do smażenia

1) Wlać na patelnię odrobinę oliwy, następnie dodać szczyptę gałki muszkatałowej, wyciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć.
2) Dodać szpinak, posiekane suszone pomidory i smażyć aż szpinak będzie gotowy.
3) Doprawić solą i pieprzem.
3) Naleśniki podgrzać na patelni i serwować z nadzieniem.




Naleśniki z mąki gryczanej na bogato ;)


Składniki:
- 300 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 750 ml wody lub mleka roślinnego, np. ryżowego
- 5 g gruboziarnistej soli
- 1 jajko

1) Wsypać mąkę do miski i wumieszać z solą.
Dodać następnie jajko i po troszeczku wodę lub mleko aby nie powstały grudki. Bardzo ważne aby od początku nie powstały grudki, bo potem trudno je rozmieszać dlatego wodę wlewamy po troszeczku i za każdym razem mieszamy.
2) Następnie wstawiamy ciasto do lodówki na MINIMUM 3 godziny.
3) Zanim zaczniemy smażyć na mocnym ogniu, na patelni z powłoka nieprzyczepną, należy sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt gęste i w razie potrzeby dodać trochę wody.
Patelnie dobrze jest przesmarować olejem ale zebrać jej nadmiar ręcznikiem papierowym.




Ciasto z cynamonem i orzechami


Składniki:
- 1 mały dojrzały banan (ok. 100g)
- 1 jabłko średniej wielkości
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 ml syropu z agawy
- 60 ml oleju roślinnego
- 80 ml mleka ryżowego lub jaglanego
- 120 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 1 płaska łyżeczka sody
- ok. 10 orzechów włoskich

1) Nagrzać poiekarnik do 180 stopni (termoobieg)
2) Wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów włożyć do dużej miski (banana i jabłko pokroić na mniejsze kawałki) i dobrze całość zblendować do otrzymania gładkiej masy
3) Orzechy rozłupać i podzielić na połówki
4) Przłożyć do formy wysmarowanej olejem roślinnym, pukładać na wierzchu orzechy i piec w 180 stopniach ok. 15 min. a następnie ok. 30 min w 160 stopniach
4) Po upieczeniu ciasto należy na około 10-15 minut pozostawić w foremce a następnie przełożyć na talerz lub kratkę do wystygnięcia.
5) Ciasto przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem-pudrem.