Bretońskie naleśniki z mąki gryczanej

Składniki:
- 250 g ciemnej mąki gryczanej
- 500 ml wody
- mała łyżeczka do kawy soli

1) Wsypać mąkę do miski i zrobić pośrodku małe wgłębienie na sól.
Dodać następnie po troszeczku wodę aby nie powstały grudki. Bardzo ważne aby od początku nie powstały grudki, bo potem trudno je rozmieszać dlatego wodę wlewamy po troszeczku i za każdym razem mieszamy.
2) Następnie pozostawiamy ciasto na MINIMUM 3 godziny w pokojowej temperaturze aby sfermentowało.
3) Zanim zaczniemy smażyć na mocnym ogniu, na patelni z powłoka nieprzyczepną, należy sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt gęste i w razie potrzeby dodać trochę wody.
Patelnie dobrze jest przesmarować olejem ale zebrać jej nadmiar ręcznikiem papierowym.

 
Wszystkie zdjecia oraz teksty na tej witrynie podlegaja ochronie prawnej. Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved © 2013 Copyright www.naprodieta.pl