Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek – nasze ulubione

Składniki:
- banany dojrzałe 2 szt.
- cukier brązowy (80g)
- mąka naturalnie bezglutenowa (170g), np. ryżowa (100g), ziemniaczana (50g), gryczana (20g)
- czekolada gorzka 2 szt.
- olej (100ml), np. ryżowy
- siemię lniane ok. 3 łyżki namoczone w ok. 9 łyżkach letniej wody
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- soda 1 łyżeczka (paska)

1) Siemię lniane zemleć i namoczyć w wodzie.
2) Mąkę wymieszać z sodą.
3) Banany obierać ze skórki i zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać namoczone siemię lniane (siemię powinno być bardzo gęste).
4) Czekolady roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić i dodać olej.
5) Do bananowej masy dodać ocet, mąkę z sodą i czekoladę. Wszystko miksować na gładką masę.
6) Przełożyć do formy (np. 24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 min.
7) Na wierzch można położyć rozpuszczoną czarną czekoladę i posypać wiórkami kokosowymi.

 
Wszystkie zdjecia oraz teksty na tej witrynie podlegaja ochronie prawnej. Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved © 2013 Copyright www.naprodieta.pl