Ciasto jabłkowe z cynamonem

Składniki:
- 1 mały dojrzały banan (ok. 100g)
- jabłka średniej wielkości 2 szt.
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta cynamonu
- 50 ml syropu z agawy
- 60 ml oleju roślinnego
- 80 ml mleka ryżowego lub jaglanego
- 120 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 1 płaska łyżeczka sody

1) Nagrzać poiekarnik do 180 stopni (termoobieg)
2) Wszystkie składniki za wyjątkiem jednego jabłka włożyć do dużej miski (banana i jabłko pokroić na mniejsze kawałki) i dobrze całość zblendować do otrzymania gładkiej masy
3) Drugie jabłko obrać ze skórki, pokroić w drobna kosteczkę i wymieszać z otrzymaną masą
4) Przłożyć do formy wysmarowanej olejem roślinnym i piec w 180 stopniach ok. 15 min. a następnie ok. 30 min w 160 stopniach
4) Po upieczeniu ciasto należy na około 10-15 minut pozostawić w foremce a następnie przełożyć na talerz lub kratkę do wystygnięcia.
5) Ciasto przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem-pudrem.

jablkowe-z-cynamonem

 
Wszystkie zdjecia oraz teksty na tej witrynie podlegaja ochronie prawnej. Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved © 2013 Copyright www.naprodieta.pl