Naleśniki z mąki gryczanej na bogato ;)

Składniki:
- 300 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 750 ml wody lub mleka roślinnego, np. ryżowego
- 5 g gruboziarnistej soli
- 1 jajko

1) Wsypać mąkę do miski i wumieszać z solą.
Dodać następnie jajko i po troszeczku wodę lub mleko aby nie powstały grudki. Bardzo ważne aby od początku nie powstały grudki, bo potem trudno je rozmieszać dlatego wodę wlewamy po troszeczku i za każdym razem mieszamy.
2) Następnie wstawiamy ciasto do lodówki na MINIMUM 3 godziny.
3) Zanim zaczniemy smażyć na mocnym ogniu, na patelni z powłoka nieprzyczepną, należy sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt gęste i w razie potrzeby dodać trochę wody.
Patelnie dobrze jest przesmarować olejem ale zebrać jej nadmiar ręcznikiem papierowym.

 
Wszystkie zdjecia oraz teksty na tej witrynie podlegaja ochronie prawnej. Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved © 2013 Copyright www.naprodieta.pl