Naleśniki z mąki gryczanej na bogato ;)


Składniki:
- 300 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 750 ml wody lub mleka roślinnego, np. ryżowego
- 5 g gruboziarnistej soli
- 1 jajko

1) Wsypać mąkę do miski i wumieszać z solą.
Dodać następnie jajko i po troszeczku wodę lub mleko aby nie powstały grudki. Bardzo ważne aby od początku nie powstały grudki, bo potem trudno je rozmieszać dlatego wodę wlewamy po troszeczku i za każdym razem mieszamy.
2) Następnie wstawiamy ciasto do lodówki na MINIMUM 3 godziny.
3) Zanim zaczniemy smażyć na mocnym ogniu, na patelni z powłoka nieprzyczepną, należy sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt gęste i w razie potrzeby dodać trochę wody.
Patelnie dobrze jest przesmarować olejem ale zebrać jej nadmiar ręcznikiem papierowym.