Tarta jabłkowa na kruchym cieście

Składniki na cisto na spód:
100 g maki ryżowej
100 g maki z ciecierzycy
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
25 g cukru trzcinowego
2 łyżki złocistego siemienia lnianego + 4 łyżki gorącej wody
80 g masła klarowanego
2 łyżki wody

Składniki na wypełnienie:
4-5 jabłek szara reneta/ boskop
wanilia oraz odrobina cukru trzcinowego do smaku
Agar 3 łyżeczki
1 mały słoiczek musu jabłkowego (opcjonalnie) lub naturalnego soku jabłkowego

1) Mielimy siemię lniane, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut.
2) Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy cukier, siemię lniane, 2 łyżki wody i 80 g masła klarowanego (uprzednio wyciągniętego z lodówki)
3) Ciasto wyrabiamy, formujemy wałek i wkładamy w worku albo do zamrażalnika na 20 minut albo do lodówki na godzinę.

4) Jabłka obieramy, kroimy w działki i przesmażamy na patelni z cukrem trzcinowym i wanilią delikatnie mieszając.

5) Nagrzewamy piekarnik do 170C z termoobiegiem
6) Schłodzone ciasto kroimy na wąskie plastry i wykładamy nimi formę do tarty o średnicy około 28-29 cm i podpiekamy przez około 5-10 minut.
7) Następnie układamy na nim działki jabłka.
8) Pieczemy przez około 20 minut.
9) W garnku przygotowujemy 250 ml galaretki do pokrycia ciasta mieszając zagotowany mus z wodą lub sok z około 3 łyżeczkami agaru. Zalewamy nim schłodzoną tartę.

 
Wszystkie zdjecia oraz teksty na tej witrynie podlegaja ochronie prawnej. Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved © 2013 Copyright www.naprodieta.pl